Przedszkole Gminy Sadki "Dobre Ludki"

Kalendarium

Piątek, 2024-05-17

Imieniny: Brunony, Sławomira

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1404432
  • Do końca roku: 228 dni
  • Do wakacji: 35 dni

Kartka z kalendarza

jadłospis na dany tydzień

 

 

Poniedziałek 13.05.2024 r.

Śniadanie: herbata melisa , mandarynka świeży

Obiad: Zupa kapuśniak na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (9),

racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem (1,3,7), kompot wieloowocowy

Podwieczorek: kaszka manna z sokiem truskawkowym , kanapka z chleba razowego z masłem 82%, pasztet z żurawiną (1,3,7), woda z pomarańczą

 

Wtorek 14.05.2024 r.

Śniadanie : herbata czarna z cytryną, gruszka świeża

Obiad : Zupa brokułowa z kluseczkami na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,3,9), eskalopki drobiowe duszone w sosie słodko - kwaśnym z warzywami , ryż (1,7) kompot z czarnej porzeczki

Podwieczorek: chałka z masłem 82% i miodem lipowym, bawarka(1,3,7)

 

Środa 15.05.2024 r.

Śniadanie : Herbata z dzikiej róży, marchewka świeża

Obiad: Zupa barszcz czerwony z makaronem na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,7,9)

klops smażony , ziemniaki, buraczek gotowany (1,3,) kompot truskawkowy ,

Podwieczorek: kinder mleczna kanapka (1,7) herbata miętowa, kanapka z chleba żytniego z masłem 82%, wędliną drobiową*(1,7), mix warzywny

 

 

Czwartek 16.05.2024 r.

Śniadanie : kakao (7), pomidorki koktajlowe świeże

Obiad: Zupa: jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,9)

zrazy wieprzowe z ogórkiem konserwowym i cebulką smażone – duszone w sosie własnym, ziemniaki puree, marchewka gotowana(1), kompot jabłkowy

Podwieczorek: arbuz świeży, herbata miętowa

 

Piątek 17.05.2024 r.

Śniadanie : kawa zbożowa (7), pomarańcza świeża

ObiadZupa neapolitańska z makaronem na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (1,3,9)

ryba Miruna smażona w panierce, ziemniaki , surówka młodej kapusty z koperkiem (1,3,4,7), kompot czerwonej porzeczki

Podwieczorek: galaretka z owocami, herbata truskawka z rabarbarem, kanapka z chleba żytniego z masełkiem 82%, pasta jajeczna ze szczypiorkiem (1,3,7) mix warzywny

 

Poniedziałek 20.05.2024 r.

Śniadanie: Herbata malinowa, papryka świeża

Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (1,9),

makaron łazanki z kapustą i kiełbaską (1) kompot wieloowocowy

Podwieczorek: budyń waniliowy, suszone jabłuszka, kanapka z chleba wieloziarnistego z masłem 82%, kiełbasa krakowską*(1,7), herbata zielona z pigwą

 

Wtorek 21.05.2024 r.

Śniadanie : kakao (7), pomidorki koktajlowe świeże

Obiad : Zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,9) pulpety w sosie koperkowo – ziołowym, ziemniaki, surówka z marchewki z jabłuszkiem (1,3,7,9) sok gruszkowy, mix owocowy

Podwieczorek: bułka grahamka z masłem, (1,3,7), herbata wieloowocowa

 

Środa 22.05.2024 r.

Śniadanie : Herbata z dzikiej róży (7), mandarynka świeża

Obiad: Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,9)

leczo z warzywami chlebkiem pszennym (1,9), kompot wiśniowy ,

Podwieczorek: batonik zbożowy z żurawiną, (1,7) herbata miętowa, kanapka z chleba żytniego z masłem 82%, pastą twarogową i rzodkiewką (1,3,7)

 

Czwartek 23.05.2024 r.

Śniadanie : herbata czarna z cytryną, jabłuszko świeże

Obiad: Zupa: pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (7,9),

kotlet schabowy smażony z panierce, ziemniaki, kalafior gotowany (1,3,9), woda z pomarańczą

Podwieczorek: koktajl truskawkowy z jogurtu naturalnego ( wyrób własny) (1,3,7) , lemoniada

 

Piątek 24.05.2024 r.

Śniadanie : kawa zbożowa (7), kalarepa świeża

Obiad: Zupa selerowa z grzankami na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (1,3,9)

filet ryby po grecku z warzywami gotowanymi, ziemniaki (1,3,7,9), kompot z czarnej porzeczki

Podwieczorek: kanapki wiosenne z pieczywa mieszanego z sałatą, ogórkiem, pomidorem malinowym i szczypiorkiem, kawa inka (1,7)

W salach dostępna jest woda mineralna. Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.