jadłospis na dany tydzień
Poniedziałek 13.05.2024 r.
Śniadanie: herbata melisa , mandarynka świeży
Obiad: Zupa kapuśniak na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (9),
racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem (1,3,7), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: kaszka manna z sokiem truskawkowym , kanapka z chleba razowego z masłem 82%, pasztet z żurawiną (1,3,7), woda z pomarańczą
Wtorek 14.05.2024 r.
Śniadanie : herbata czarna z cytryną, gruszka świeża
Obiad : Zupa brokułowa z kluseczkami na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,3,9), eskalopki drobiowe duszone w sosie słodko - kwaśnym z warzywami , ryż (1,7) kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: chałka z masłem 82% i miodem lipowym, bawarka(1,3,7)
Środa 15.05.2024 r.
Śniadanie : Herbata z dzikiej róży, marchewka świeża
Obiad: Zupa barszcz czerwony z makaronem na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,7,9)
klops smażony , ziemniaki, buraczek gotowany (1,3,) kompot truskawkowy ,
Podwieczorek: kinder mleczna kanapka (1,7) herbata miętowa, kanapka z chleba żytniego z masłem 82%, wędliną drobiową*(1,7), mix warzywny
Czwartek 16.05.2024 r.
Śniadanie : kakao (7), pomidorki koktajlowe świeże
Obiad: Zupa: jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,9)
zrazy wieprzowe z ogórkiem konserwowym i cebulką smażone – duszone w sosie własnym, ziemniaki puree, marchewka gotowana(1), kompot jabłkowy
Podwieczorek: arbuz świeży, herbata miętowa
Piątek 17.05.2024 r.
Śniadanie : kawa zbożowa (7), pomarańcza świeża
Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (1,3,9)
ryba Miruna smażona w panierce, ziemniaki , surówka młodej kapusty z koperkiem (1,3,4,7), kompot czerwonej porzeczki
Podwieczorek: galaretka z owocami, herbata truskawka z rabarbarem, kanapka z chleba żytniego z masełkiem 82%, pasta jajeczna ze szczypiorkiem (1,3,7) mix warzywny
Poniedziałek 20.05.2024 r.
Śniadanie: Herbata malinowa, papryka świeża
Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (1,9),
makaron łazanki z kapustą i kiełbaską (1) kompot wieloowocowy
Podwieczorek: budyń waniliowy, suszone jabłuszka, kanapka z chleba wieloziarnistego z masłem 82%, kiełbasa krakowską*(1,7), herbata zielona z pigwą
Wtorek 21.05.2024 r.
Śniadanie : kakao (7), pomidorki koktajlowe świeże
Obiad : Zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,9) pulpety w sosie koperkowo – ziołowym, ziemniaki, surówka z marchewki z jabłuszkiem (1,3,7,9) sok gruszkowy, mix owocowy
Podwieczorek: bułka grahamka z masłem, (1,3,7), herbata wieloowocowa
Środa 22.05.2024 r.
Śniadanie : Herbata z dzikiej róży (7), mandarynka świeża
Obiad: Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno – warzywnym z zieleniną (1,9)
leczo z warzywami chlebkiem pszennym (1,9), kompot wiśniowy ,
Podwieczorek: batonik zbożowy z żurawiną, (1,7) herbata miętowa, kanapka z chleba żytniego z masłem 82%, pastą twarogową i rzodkiewką (1,3,7)
Czwartek 23.05.2024 r.
Śniadanie : herbata czarna z cytryną, jabłuszko świeże
Obiad: Zupa: pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (7,9),
kotlet schabowy smażony z panierce, ziemniaki, kalafior gotowany (1,3,9), woda z pomarańczą
Podwieczorek: koktajl truskawkowy z jogurtu naturalnego ( wyrób własny) (1,3,7) , lemoniada
Piątek 24.05.2024 r.
Śniadanie : kawa zbożowa (7), kalarepa świeża
Obiad: Zupa selerowa z grzankami na wywarze mięsno- warzywnym z zieleniną (1,3,9)
filet ryby po grecku z warzywami gotowanymi, ziemniaki (1,3,7,9), kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: kanapki wiosenne z pieczywa mieszanego z sałatą, ogórkiem, pomidorem malinowym i szczypiorkiem, kawa inka (1,7)
W salach dostępna jest woda mineralna. Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.